A folk-metál stílus legfőbb hazai képviselője egyértelműen a soproni Dalriada zenekar. Nem húzom feleslegesen az időt biográfiai adatokkal, akit érdekel, a hivatalos oldalukon megtalálja. :)

Az együttes hatodik nagylemeze, az Ígéret, a német AFM kiadónál jelent meg, ami igen nagy előrelépés a banda életében.

A lemezt kézbe véve rögtön feltűnik, hogy sokkal színesebb, mint az eddigiek. A Dalriada albumcímek a hónapok pogány neveit viselik /legalábbis májusig stimmel :)/ (Fergeteg, Jégbontó, Kikelet, Szelek, Ígéret, Napisten, Áldás, Új kenyér, Őszelő, Nagyvető, Enyészet, Álom). Az első három albumnál ennek megfelelően a fagyos-havas témák domináltak, és a két legutóbbi CD, a Szelek és az Arany-album is elég visszafogott volt.

Ezzel szemben az Ígéret borítóján tiritarka, virágos búzamező látható. A füzetke is gazdagon illusztrált, minden egyes dalhoz külön kép készült, ezeket Binder Júlia, Laura nővére festette.

Számlista:

1, Intro
2, Hajdútánc
3, Hozd el, Isten
4, Mennyei Harang
5, Ígéret
6, Igazi Tűz
7, Kinizsi Mulatsága
8, A Hadak útja
9, Leszek a Csillag
10, Leszek a Hold
11, Outro

 

 A lemezt a Fajkusz-banda vezeti fel, egy Introval. Ők már a korábbi lemezeken is közreműködtek, de leginkább az Arany-album idején kerültek előtérbe. A népzenei elemek jelentős részét erre a lemezre is ők játszották fel, és koncerteken is egyre gyakrabban kísérik vonós hangszerekkel a Dalriadát. 
A népzenei bevezetés után nagyot robban a lemez előfutára, a Hajdútánc. Ez egy igazi koncertszám, melyben Laura először használja szólóban a krákogós hangját. Koncerten már sokszor hallhattuk tőle ezt a hangot, de lemezeken még nem. Szerintem bátor lépés volt előrukkolni ezzel a számmal, rendesen meg is osztotta a hallgatóságot. Nekem személy szerint nagyon tetszik, de van akinek kevésbé.

Hozd el Isten... című szám egy életút áttekintése, nagyon kellemes, éneklős szám. A közepe felé feltűnik egy igen szokatlan szintetizátor-hangszín, és még tangóharmonika-szólót is hallhatunk. Érdekes színfoltja ez az albumnak.


A Mennyei Harang egy szomorkásabb szám, mely a "Júlia szép leány..." című balladát dolgozza fel. (Röviden: Egy gyönyörű, fiatal lány kimegy a búzamezőbe virágot szedni, mikor megjelenik az égen egy tündér (más változatokban bárány), és mondja neki, hogy az égbe fogja vinni három nap múlva. A lány pedig hazamegy, és elbúcsúzik az anyjától.)


"Ne sírj, Anyám, immár Nap, s Hold közé megyek.
Ne sírj, Anyám, elbúcsúzám...
Mennyei harang, húzatlan es megszólalék,
Gyenge lányodat fel az Égbe vezeték..."

A számot az "Indulj el, egy úton.." kezdetű népdal zárja, libabőrös lesz tőle az ember.

Ötödik helyen a lemez címadó dala, az Ígéret áll. Ennek alapja a "Fordulj, kedves lovam" című népdal, egy fenséges refrénnel megtoldva. Egy hazáját elhagyó, bujdosó emberről szól a szám, ennek ellenére nagyon pörgős, vidám dal. Úgy gondolom kiérdemli ez a szám a "Dalriada - himnusz" címet. :)

Az Igazi Tűz egy szívbemarkoló nóta, jelenleg ez a kedvencem az albumról. Az elmúlásról, halálról szól, ám nem búskomor módon, hanem inkább reménytelien, hogy szeretteink nem távoznak el véglegesen. (nem szeretném ezt a dalt szételemezni, mindenki értelmezze úgy, ahogy szeretné)
A zenekar egyik alapítójának emlékére szól ez a szám, aki nagyon fiatalon hunyt el.

Kinizsi Mulatsága vidámabb vizekre evez, Kinizsi Pál hadvezér török elleni győzedelmességét dolgozza fel. A legenda szerint Kinizsi török holttestekkel a markában ropta a táncot egy győztes csata után.
Lendületes szám ez is, a végén pedig újra hallhatjuk Laura hörgését, Tadeusszal karöltve.

Komor, súlyos dallamokkal indul a Hadak Útja, mely Csaba királyfiról szól, és ígéretéről, mely szerint csillagösvényen tér vissza seregével, ha a székely népet veszély fenyegeti.
A számban minden van, mi szem-szájnak ingere, Tadeusz hörgése dominál, melyet András tiszta éneke vált fel, a refrénben pedig Laura vezetésével a kórust hallhatjuk.

A Leszek a Csillag, és a Leszek a Hold témája a táltosvilág körül forog.
Előbbi egy dallamos, emelkedett dal, alattomosan fülbemászó refrénnel.

A Leszek a Hold pedig az album csúcspontja, minden szempontból. Egy igazi folk-metál legenda született ezzel a nótával. Zenei kíséret nélkül nyitja egy kórus, majd Laura versszaka után a finn Korpiklaani együttes frontembere, Jonne válaszol...finnül.
Hatalmas ötlet volt ez a kétnyelvű szám, hiszen Európában szinte csak a finnekkel rokon a nyelvünk, ilyen egyedi lehetőség más nemzetnek aligha adott.
És ha ennyi nem lenne elég, akkor a dal utolsó 2 és fél percénél jön egy újabb meglepetés: A szám belassul, és jön egy révülős-regölős rész. A dobok sejtelmes ütemeket ütnek, Jonne révül a háttérben, Andris pedig "elregöl" egy versszakot, melyet még kétszer megismétel, utoljára Laura hörgésével megtoldva. Eztán még elhangzik a refrén, és egy dobolós-révülős Outro-val zárul a lemez.



 

Tagok:

Binder Laura (ének)
Ficzek András (ének, gitár)
Németh- Szabó Mátyás (gitár)
Rieckmann Tadeusz (dob, hörgés, vokál)
Molnár István (basszusgitár)
Ungár Barnabás (billentyűk, hörgés, vokál, kórus)

illetve a Fajkusz banda (népi hangszerek, kórus):
Fajkusz Attila, Szőke Ernő, Szőke Gergely

Összegezve:

Mivel nagyon szeretem a zenekart, így nem tudok elfogulatlanul véleményt mondani a lemezről. Zseniális, katartikus, pörgős, igényes...röviden ennyi. :)
Albumról albumra megfigyelhető a fejlődés, de ez nagyobb lépés volt, mint amire számítottam.
Sok ismerősöm kritizálta a Dalriadát, hogy "csak a kemény dobra alapoznak, néha benyomnak egy hegedűt, és ráénekelnek". Persze ez nagyon lesarkított kritika volt, de azt el kellett ismernem, hogy az állandó zúzós dobtól bizony kissé tényleg egyhangúak voltak a számok.
Most, mintha újjászületett volna a  zenekar, sokkal kiforrottabban, átgondoltabban használnak minden zenei elemet. Több népzenei elem kerül elő az albumon mint korábban, a dob is ott zúz, ahol kell, vannak részek zenei kíséret nélkül, csak a kórussal...
És ha már kórus: Nagyon ritka hogy egyetlen ember énekel, a refrénekben szinte mindig kórus erősíti Laura fő dallamát. Az Ígéret refrénjében, -nem tudom pontosan mennyi- ,de legalább 6-7 sávon megy az ének, Laura hangja is 2-3 féle verzióban lett felvéve, és keverve.
Nagyon erős albumot hozott össze a zenekar, kíváncsi vagyok, hogy ezt hogy fogják tudni felülmúlni a következő lemezzel. :)

~Forrest67~

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr612662422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása